Arabica vs. robusta

 

Existují dva základní druhy kávovníku, resp. kávy - Arabica a Robusta.

Přestože každý druh má spoustu odrůd, zásadní rozdíly mezi těmito druhy zůstávájí u všech stejné. Hlavním rozdílem mezi Arabikou a Robustou je kvalita. Nejkvalitnější kávy jsou pouze z druhu Arabica - ať už jednodruhové (z jedné země nebo z jedné plantáže) nebo vícedruhové směsi. Káva robusta má kvalitu mnohem nižší než arabica a je proto i levnější. Cenu snižují ale i nižší nároky na pěstování u robusty - její produkce vyžaduje méně práce, je více odolná proti škůdcům. Z toho plyne, že je levnější její výroba. Keře plodící robustu jsou statnějsí, plodí cca po 2-3 letech oproti kávovníku arabskému, u kterého se na první sklizeň čeká cca 5-6 let. Navíc i úroda robusty bývá vyšší než úroda arabiky.

Kávová zrna z Robusty jsou výrazně hořčí a nemají tak výraznou a příjemnou chuť ani aroma.

Proč se tedy Robusta používá, když je méně kvalitní a méně chutná ? Existuje pro to několik důvodů. Za prvé, jak již bylo zmíněno, je mnohem levnější - pražírny s její pomocí mohou vyhovět i zákazníkům, kteří chtějí levnou kávu a na kvalitě jim až tak nezáleží. Za druhé je mnohem méně náročná na pěstování, takže může růst i v jiných, než tropických oblastech, a proto ji mohou pěstovat státy, ve kterých Arabicu z důvodu podnebí pěstovat nelze. Za třetí se dají po upražení zpracovat na instantní kávu bez obav, že by káva přišla o chuť. A nakonec za čtvrté, obsahuje více kofeinu, na čemž mnoha lidem stále ještě bohužel záleží - nepijí kávu kvůli její chuti, ale pouze pro povzbuzení.

 

 

NDdkYjkzZj